Heti Recept

2010.03.05. 16:40

Jókai Bableves

Csak hogy a listáról se feledkezzünk el... :)

Ez lesz a heti főzés. Vukcica pedig Fánkot fog csinálni. Ma megvettem a babot. Utánanézek a neten, mert sokféle recept van, és jól ki kell választani a pontos végrehajtás. Hátsó csülök is kéne bele, de az nagyon naaaagy... :) ergo valami mással fogom megoldani. Ennek kell ma utánanézni. Pl kuktám sincs... nagyot koppanok, ha csak azzal lehet csinálni! :)

Ez a cél:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezt a receptet találtam megfelelőnek.

Jókai-bableves hozzávalók (6 személyre):

60 dkg füstölt sertéscsülök
3 pár debreceni (kolbász)
20 dkg száraz bab
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
5 dkg zeller
6 dkg liszt
3 dkg vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
zsír
fűszerpaprika

csipetke

Elkészítés:

Az előkészített babot a csülökkel (2-2,5 liter hideg vízben)  tedd fel főni. Add hozzá a megtisztított, de egyben hagyott répákat, a zellert és a kolbászt, s lassan főzd, amíg a belevalók meg nem puhulnak. Ekkor a bab kivételével szedj ki mindent a léből: a zöldségeket tedd félre, a csülökből fordítsd ki a csontot, majd a húsát - ha már langyosra hűlt - kockázd, a kolbászt pedig karikázd fel. Közben kevés zsíron készíts zsemleszínű rántást a vöröshagymával, a fokhagymával és egy kevés pirospaprikával, s ezzel sűrítsd be a levest. (Ha kell, sózd.) Tedd vissza a lébe a csülköt, valamint a kolbászt; ezekkel forrald össze a levest, s közben főzz bele egy kis csipetkét. Ha már a tészta is puha benne, tejföllel meglocsolva tálald.

Szokásos eljárás az is, hogy a csipetkét - egy kis kivett lében - külön főzzük meg, s csak a végső forralásnál adjuk a leveshez. Egy másik elterjedt variáns szerint: a debrecenit, amikor már majdnem puha, kivesszük, hosszában félbevágjuk, sűrűn beirdaljuk, kevés zsíron ropogósra sütjük, s csak közvetlenül a tálalás előtt adjuk újra a leveshez.
Létezik egy olyan verzió is, amelynél a tejfölt teljesen elhagyják, s helyette a tálaláskor friss, apróra vágott lilahagymával hintik meg a csülkös bablét.

Szerző: EASY

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr851811848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vukcica 2010.03.06. 14:16:25

Aggodalomra semmi ok, én sem készítettem még sosem fánkot, így egészen biztos, hogy mindkét fogás remekül fog sikerülni :)
Egyrészt mert minden főző tudományunkat és a nemlétezőt is összeszedjük, másrészt, mert hosszú idő után végre ismét együtt csinálhatunk valamit. (ez több esetben rajtam múlt hogy nem)
De sietek, dolgozok és remélem hamarosan indulok! Már éhes vagyok :D

Gsquirrel 2010.03.06. 21:19:28

Majd írd meg hogy sikerült, én is most tanulok kajákat elkészíteni, ha kell kukta kérd el nyugodtan anyámét :)
süti beállítások módosítása