Újra itt van...

2011.12.23. 12:22

Ismét karácsony...

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem ez továbbra sem az év kedvenc időszaka. Elsősorban az emberek miatt. A magyarok sok mindent hajlamosak félre-értékelni. A karácsony is közéjük tartozik természetesen. Nem is kicsit. Országos szinten a karácsony csak 1 jó dolgot jelent. A GDP növekedését... Ez fizikailag úgy jelenik meg szemünk előtt, hogy a hiperek parkolójában már nem találni szabad helyet, minden bevásárlókocsi púposra van pakolva, és természetesen hosszabb a sor a "hitelügyintézés"-nél, mint bármikor az évben. Feltételezem, hogy a plázákban még ennél is durvább a helyzet, az emberek ölik egymást az utolsó akciós kabátért, és hasonlók. Azért csak feltételezem, mert nem járok plázákba. Fogalmam sincs, mikor voltam utoljára egy plázában... és kimondhatatlanul büszke vagyok rá. :) Hiperekbe járok, mert ételt azért muszáj venni... De plázába csak igen nyomós indokkal tudnék bemenni, és szerencsére (vagy sajnos) jelen pillanatban közel-távol nincs ilyen indok...

Azon kevesek közé tartozom, akinek a karácsony mást jelent. Ez manapság nem divat. Sőt. Ciki. De ez van. Én szeretek kilógni a sorból... :) Imádom nézni, ahogy a feleslegesen púposra pakolt bevásárló kocsikkal versenyeznek az emberek, hogy ki ér oda előbb az akciós parizer részlegre, vagy az utolsó akciós tv-t ki tudja megszerezni... Tulajdonképpen elmondható, hogy karácsonykor tudom a legnagyobb összegeket megspórolni már évek óta. Ennek átvitt értelemben hátránya is van persze. De mivel az ellen nem tudok tenni, így jókat derülök a látványos másik végleten. Mindenki panaszkodik, hogy januárban kajára se lesz pénze, vagy hogy MÁR nincs neki... de ma is megy bevásárolni, mert kell még egy halom felesleges szar...

Persze a klasszikus karácsonyi értékek rendkívül fontosak nekem is. De ezek eléggé kihaltak. vagy  jelen pillanatban sajnos nem képviseltetik magukat az életemben. Manapság inkább abban mérik az ilyen "ünnepek" értékét, hogy számokkal minél inkább kimutatható legyen. Leginkább valamely mindenki számára mérthető pénznemben. A karácsony hivatalosan is a felvágás ünnepe lett... ez bizarr... nem?

Hogy nekem mit jelent a karácsony? Nos, úgy gondolom, a karácsony jelentése nem magunkban van. Pont ez a lényeg. A karácsony másokról szól. És legyen az élet aktuálisan bármilyen szegényes is ezen a területen, ilyenkor azoknak kell örülni akik vannak nekünk. Őket kell szeretni. (nem értékelni!!! SZERETNI! nem ugyanaz!) Anyagias világunkban egyre inkább eluralkodik a másik vonal. Értékeljük a szeretteinket, és szeretjük az értékeinket. Ha valaki fontos nekünk akkor őt PRIORIZÁLJUK, az autónkat meg szeretjük... Nonszensz. A pénz fogalma is tökéletes tévúton van napjainkban. Ahogy az író is fogalmaz: a pénz = élet, de az élet NEM = pénz!!! Van néhány ismerősöm, akinek pl konkrétan kitűzött célja, hogy "gazdag" legyen. Talán én vagyok egyszerű mint egy pattintott kőbalta fa-nyele, de ezt akkor se értem. Mikor vagy "gazdag"?

Van ilyen egyáltalán? Mármint anyagilag... Mert ha van 1 milliód, akkor mért nincs 2? Ha van 100 akkor mért nincs 200? Mi az a pénz aminél nem lehet több? Én úgy gondolom, hogy a "gazdag" szó nem megfelelő cél. Ugyanis nem végletes. Nem elérhető. Hiszen nincs határa. Ez egy örökké hajszolt mánia lehet... de CÉL biztosan nem. Ha jobban definiáljuk a gondolatot, akkor láthatjuk, hogy pénz NEM érték. A pénz csak érték-MÉRŐ-eszköz! Ez nagyon fontos. A pénznek nincs értéke! Csak mutatja, hogy milyen értéket "ér"! De akkor is csak papír... Nem véletlenül nem képvisel értéket olyan helyeken, ahol nem tudják mi az a "GDP". Ahol az étel, és a biztonság az érték, ott telibeszarják a pénzt...

Egy érzékletes példával:

Fognék egy embert, aki "gazdag" akar lenni, ledobnám egy kihalt lakatlan szigeten, és ledobnék mellé (vagy rá) még 3 raklap PÉNZT. Jó sokat... Legyen olyan "gazdag" amilyen gazdag csak lenni akar... Aztán mérném az időt, mikor adja oda minden pénzét egyetlen korty vízért... A pénz csak a megfelelő társadalmi körülmények között mér értéket.

Egyszóval a karácsony számomra nem a vásárlás, nem a "GDP", nem a "VALÓDI érték"... Jelen pillanatban nem bővelkedem sajnos ezekben a valóban fontos dolgokban. Ilyenkor annak kell örülni ami van, ami maradt. Ilyenkor örülni kell... hogy van miért HÁLÁSNAK lenni!

Bár a feladat nem túl "hálás", mégis a szokással ellentétben, nekifutnék egy "hálás" felsorolásnak, megkockáztatva, hogy kihagyok valakit. Ha TÉGED kihagytalak féletlenül, akkor csörögj rám (vagy írj kommentbe) nyugodtan, hivatalosan is engedélyezem, hogy letolj mint a szaros gatyát, hogy ki mertelek hagyni véletlenül.

Hálás vagyok NEKED:

- hogy a barátodnak tartasz, és büszke vagyok rá, hogy én is annak tarthatlak Téged,

- minden jó, és rossz szóért, amit Tőled kapok,

- minden percért, amit a hülyeségeim hallgatásával töltesz,

- önzetlen támogatásodért, vigasztalásodért,

- és nem utolsó sorban azért az egyszerű tényért, hogy vagy nekem.

Szívből, és őszintén kívánok Neked kellemes ünnepeket, békés karácsonyt a szeretteid körében, sikerekben és valódi értékben gazdag új évet:

- Viola, mert sokkal többet tudsz adni, mint amennyit kérsz, és sokkal többet érdemelsz, mint amennyit kapsz,

- Zoli, mert őszintén tudsz támogatni, és nem hagysz magamra,

- Nelly, mert érzed és érted a lélek mibenlétét, és mert egy igazi hősnő vagy,

- Viktor, mert földöntúli pozitív kisugárzásod segít távolabbra látni, gondolkodni, és mert bárhogy is döntök, Te támogatsz benne,

- Robi, mert (bár mostanában sajnos nagyon ritkán hallok felőled), mégis olyan igaz ember vagy ,akiről nem vagyok hajlandó lemondani,

- Tibi, mert akaratlanul is példát mutatsz nekem, az igazi családi értékekről, és a "minőségi barátság" lényegéről.

- András, mert mindig megnevettetsz, és elfogadsz olyannak amilyen vagyok, és mert "közös a sorsunk".

- Péter, mert mindig őszinte vagy, és tűzbe tenném érted a kezem,

- Balázs, mert hihetetlenül élvezem a társaságod, (bár lehet hogy rossz hatással van rám :) ), és mert igazán értékes embernek tartalak,

- Ádám, mert én akkor is őszintén testvéremként szeretlek, és itt leszek, ha újra visszatérsz közénk,

- és végül de nem utolsó sorban, Édesanyám, mert tisztességben felneveltél, és mindig jót akartál nekem.

 És ez a legnagyobb értékem amit adhatok Neked:

147069.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bakancslista.blog.hu/api/trackback/id/tr233490374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nelly88 2011.12.29. 22:55:56

Jó érzés volt olvasni a soraidat, örömmel tölt el, hogy mennyi barát vesz körül téged, és mennyi jót tudsz mondani róluk. Látod, hogy sosem vagy egyedül, még ha kívül úgy is látszik. De lesz még olyan is, mikor már kívül sem fog úgy látszani.:) Minél többet adsz másoknak, annál több jó fogja a te életedet is gazdagítani. Tudod a világ olyan, mint egy tükör. Látod? Mosolyogsz, és visszamosolyognak rád.
Köszönöm, hogy engem is a barátaid közé soroltál. Ez, amiket írtál, jó érzés azoknak is, akiknek szól, de biztos vagyok benne, hogy neked is az. A hála a te lelkedet is átmelegíti, nemcsak azt aki kapja, kár hogy olyan kevesen tudják ezt. De te ezen kevesek közé tartozol. :)

EASY 2011.12.31. 06:51:18

@Nelly88: Örülök, ha örülsz... :)
Zolival jót beszélgettünk ma, meglátogatott rendezvény telepítés közben... majd mesélek...

Vektorigo · http://iranylondonblog.hu 2012.01.07. 17:50:43

Hát Gyurkám, örülök h a nevemet is a felsorolásban láttam. Köszönöm :) Aztán jó h még vannak ott egy jó páran! Ez külön jó.
Én azért nézek fel rád, mert szívós vagy :) és bebizonyítottad h mélyről is sokat el lehet érni! Ezt nagyon becsülöm benned.
Én azért vagyok hálás, mert sok jó percet, órát, évet töltöttünk együtt. Sokmindent csináltunk. A te nehéz helyzeted mindig emlékeztetett arra, hogy nekem tulajdonképp milyen jó dolgom is van. Tudom, hogy ez nem szép, de soxor volt így, ezt te is tudhatod. Te viszont a kezdeti nehézségek ellenére igencsak sokra vitted! Szóval ehhez gratula!

Még több erőt kívánok neked a továbbjutáshoz, találd ki, hogy MIT akarsz és kövesd.. no matter what! :) Kifizetődik! Ne félj, csak tudd h mit akarsz!

EASY 2012.01.08. 12:39:00

@Vektorigo: Örülök, ha örülsz. De nagyon remélem, hogy nem lepett meg. Én is szívesen emlékszem az együtt töltött időkre. Nehéz idők voltak, de szépek. :) Valóban nem ugyanonnan rajtoltunk, és ezt néha nehéz volt figyelmen kívül hagyni. Ha nem az lennél, aki vagy... nem is sikerült volna... :) Hálás vagyok a támogatásodért.
süti beállítások módosítása